През 2024 г. в най-масовата – трета категория труд, за да

...
През 2024 г. в най-масовата – трета категория труд, за да
Коментари Харесай

Как се изплаща неизползваният отпуск при пенсиониране

През 2024 година в най-масовата – трета категория труд,  с цел да излязат в подобаващ отдих, дамите би трябвало да са на възраст от 62 години  и два месеца, както и да имат 36.5 години стаж Мъжете – на 64 години и 7 месеца, а стажът им да е 39.5 години .

" Т рябва да се изплатят насъбрани отпуски през години, за които отминалостта не е изтекл а ", изясни пред БНР Величка Микова, народен секретар на КНСБ и експерт по трудово право.

Работниците и чиновниците би трябвало да употребяват своя отпуск в границите на две календарни години - т.е. годината, за която се отнася или идната, уточни тя.

" Ако това не се случи, би трябвало да се изплати обезщетение за необработен отпуск. Ако обаче прекратяването на трудовото правно отношение на лицето, което ще се пенсионира, бъде през 2025 година, а отпускът е бил за 2022-ра и не е употребен, то тогава е погасен по отминалост, надлежно не може да се изплаща и обезщетение за необработен отпуск при преустановяване на трудовото правно отношение. 

Ако лицето се пенсионира в средата на годината – през юни 2024, и тогава се приключи неговото трудово правно отношение, а до този миг не е употребило никакъв отпуск за календарната година и по закон разполага с 20 работни дни, към средата на годината ще има право на обезщетение, което е съразмерно на времето, което му се зачита за трудов стаж за календарната година. Това е една втора от полагаемия отпуск, т.е. 10 работни дни ще би трябвало да му бъдат изплатени. 

 istock istock
Не се погасяват по отминалост отпуските, които са насъбрани от служащи и чиновници до 31 декември 2009 година Те се изплащат съгласно настоящето заплащане ". 

От 2020 година има промени в изискванията за приемане на обезщетение при придобиване на право за пенсия за застрахователен стаж и възраст, когато се приключва трудовото правно отношение, изясни още тя.

" Когато служителят е работил при един шеф по-малко от 10 години, той ще получи обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от два месеца .  Но в случай че е работил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години през последните 20 години от трудовия стаж, тогава компенсацията  е в повишен размер и  се дължи за период от шест месеца ".

Кодексът дава минимума, с групов трудов контракт може да се надгражда, обясни още Микова. 

Тя означи също, че в системата на образованието има по-различен законов ред. 

Величка Микова уточни, че  не би трябвало работодателят да освободи автоматизирано всеки служащ или чиновник, който е извършил изискванията за пенсиониране

" Работодателят има право, когато едно лице навърши възраст за пенсиониране, да му приключи трудовото правно отношение с предупреждение. Но това не е съображение, което наложително би трябвало да се приложи все още на пораждане на правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст. 

Кодексът на труда и Кодексът за обществено обезпечаване не изискват да се приключи трудовото правно отношение, с цел да се подадат документи за пенсиониране  или да стартира да се получава пенсия. Едно лице може да продължи да работи и в това време да си подаде документите, когато е изпълнило изискванията за стаж и възраст ". 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР